HTML

Fjordulópont

Dán kalandok tizenkét magyar szemével a Vestjyllands Népfőiskolán.

Friss topikok

  • Duduci: Jól van Tikike! Büszkék vagyunk rád, s közzé teszem, hogy a csapat lányai már hiányolnak....na, ez... (2011.01.19. 13:48) Weekend
  • Duduci: Oh, Máriám, ez irtó jól hangzik. :)Egyből éhes lettem, pedig most ebédeltem. Nem is gondoltam, hog... (2011.01.11. 14:56) Üdvözlet és Gasztro Napló első hét

Személy szerint ez az első bejegyzésem közös utazásunkról, „nemzetközi tanulmányainkról” beszámoló blogunkban. Amikor mindezt gépelem lassan öt óra van. Kinézek az ablakon, erősen sötétedik, fúj a hideg szél, az égen a magasban sűrű fellegek vannak de ez csak akkor látszik a szürkületben ha jobban megnézem, egyébként mondhatnám az is: látom már az első csillagokat.


Itt Dániában jó világ van. Jó látni egy ilyen országot, ahol gyakorlatilag minden úgy működik, ahogy kell. Mindenkinek megvan a maga dolga és azt mindenekelőtt el is végzi. Nincs kedvem bezzegországozni, nem is fogok. Dánia különleges hely, ahol pedig mi vagyunk az egyik legkülönösebb része. Körülöttünk tanyák, a legközelebbi város Rinkøbing 5 km-re fekszik. De nem is ez a lényeg elsődlegesen, hanem maga az intézmény ahol tanyázunk most már csak 19 hétig. Ennek a népfőiskolának a Vestjylland Hojskolenek magas szintű emberközpontúsága, felszereltsége, működése bámulatos. Lényeges megemlíteni, hogy az iskola energiaellátását 100%-ban fedezik a Nap a szél és a Föld energiájából.


A tanárok rendkívül sokoldalúak, és remek gyakorlati érzékkel rendelkeznek. Elsőre talán furán hangzik magyarként, hogy valaki miként lehet egy személyben filozófia, elektronikus zeneszerzés, ének és dalírás oktató, de ez itt működik. Azonban amire főként kitérnék ebben a bejegyzésben és remélhetőleg a későbbi posztjaimban is, az az étkezések témaköre. Magamra vállaltam önhatalmúlag, hogy elkezdem vezetni közös gasztro naplónkat, ugyanis a legkomolyabb értelemben vett csúcsgasztronómiával kápráztatnak el bennünket a hét minden napján. A konyha gyakorlatilag folyamatos munkában van, 70-80%-ban csak ökológiai gazdálkodásból származó nyersanyagokat használ fel.
A naplóban részletesen csak az ebédeket és a vacsorákat vezetem, mert a reggelik jobbára mindig ugyanolyanok, de az előzetes híresztelésekkel szemben cseppet sem unalmasak. Reggelikre bőséges mennyiségű müzlit, cornflakes-t és egyéb magokat, rendszerint különböző gabonákból készült forró kását, legalább három féle lekvárt, joghurtot, mogyoróvajat, különböző sajtokat, általában két féle kenyeret, gyümölcsöket és nem utolsó sorban dán vajat szolgálnak fel. Hétvégeken a reggeli hosszabb és bőségesebb mert ezeken a napokon nincs ebéd. Ekkor kapunk különféle felvágottakat, házi májkrémet, és szendvics csomagolásra is lehetőség van.


Ezek után következzék maga a gasztro napló az első hétről. Annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy az ételek neveit főként magam rögtönöztem eddigi gasztronómiai tudásom alapján, amely korántsem bőséges tudás az itteni nyersanyagok tányéron való pontos azonosítása terén. Ha lehet ilyet mondani, a menü a leírtaknál még bőségesebb, ezt tessék hozzágondolni. Irigykedő kommenteket természetesen örömmel fogadunk, de szabadkozni nem fogunk e sok egészséges, kifejezetten finom fogás miatt.

január 4.
vacsora: Dán húsgolyók dinsztelt hagymával. Céklasaláta rukkolával áfonyával és dióval. Barnamártás. Főtt/sült egész burgonya.

január 5.
ebéd: Zellerkrémleves pestoval. Tőkehal mákkal, ráksalátával. Házi majonéz. Főtt kagyló. Pácolt marhahúscsíkok. Gyömbéres lencseköret. Sült paprika narancsos répával. /Cooking class bemutatóebéd./
vacsora: Hal sütve, házi majonéz. Rakott sajtos paradicsomos padlizsán, Főtt/sült egész burgonya.

január 6.
ebéd: Thai zöldséges currys csirke, rizsköret, kókuszreszelék, ananász. Karfiol saláta rukkolával, céklalevéllel, lilahagymával.
vacsora: Tonhalpástétom, céklasaláta, dán húsgolyó, hal sütve, majonéz, zöldséges lasagne, pácolt nyers marha, karfiolsaláta, tofu, főtt/sült burgonya.

január 7.
ebéd: Zöldségkrémleves, fűszeres krutonnal. Hal-rák-kagyló leves krutonnal.
vacsora: /Party/ Egészben sült marha, lencsesaláta mákos zellerrel és póréhagymával. Rakott gomba. Saláta sárgarépával, brokkolival, lilahagymával. Barnamártás, vadasmártás, avokádókrém. Csoki mousse chilis déli gyümölcsökkel.

január 8.
ebéd: -
vacsora: chilis-marhás bab, és egyéb különböző erősségű csokis chiliszószok, tejföl, avokádókrém.

január 9.
ebéd: -
vacsora: Currys csirke paradicsomszószban, hagymával, csírával. Rizs, saláta brokkolival, csírával, babbal.

január 10.
ebéd: Zöldséges lasagne (reszelt répával, gombával, paprikával, hagymával, paradicsommal) és saláta párolt zöldbabbal, mangóval, paradicsommal, lilahagyma.
vacsora: chili, vegyes zöldségek, taco, marhahús pogácsa, zöldfűszeres héjában sült burgonya, kolbászos marhacsíkok párolt zöldbabbal hidegtálon, rizs, kókusz, mogyoró, ananász, hagymás-mákos sült zeller, mediterrán salátatál fekete olivával, paradicsomosmakréla, majonéz, citrom

Képeket hamarosan csatolok az ételekről. További írások az iskoláról, a tanárokról, a tájról, Dániáról hamarosan a többiektől és tőlem is várható. Mindenesetre örülök, hogy engem ért a megtiszteltetés, hogy elkészítsem első bejegyzésünket, jó időtöltést ezen a rendkívül informatív „túra-blogon”!


Szívélyes üdvözlettel, innen Lego-országból! Szekeres Balázs

 

Címkék: balázs gasztro napló

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fjordulopont.blog.hu/api/trackback/id/tr72574841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

verespalne 2011.01.10. 22:09:54

olvasás közben egy idő után ebben a posztban éreztem magamat
chiliesvanilia.blogspot.com/2011/01/momofuku-ko-new-york.html

kondasboy 2011.01.10. 23:15:57

Csuda jó, csak azt nem tudom mi lesz ha itthon paradicsomos káposztát főzők? - bár nagyon ritkán fordult elő eddig.

Duduci 2011.01.11. 14:56:34

Oh, Máriám, ez irtó jól hangzik. :)Egyből éhes lettem, pedig most ebédeltem. Nem is gondoltam, hogy ennyi chilit használnak ezek a dánok...
Csak így tovább srácok, még mindig irigykedve olvasom beszámolótokat, bejegyzéseiteket!
Várom a képeket is!
süti beállítások módosítása